Vastine Pirhalle

Kuhmoisten Vanhusneuvoston kommentit kyselyyn Pirkanmaan palveluiden verkostosta koskien vastaanottopalveluita, työikäisten sosiaalipalveluita, vuodeosastoselvitystä ja päivystysselvitystä

Kysymys 1: Vastaavatko sote-asemien palveluverkosta tehdyt esitykset (fyysiset toimipisteet, liikkuvat palvelut, digitaaliset palvelut) aluevaltuustossa 14.8.2023 hyväksyttyjä palvelujen verkoston kehittämisen periaatteita? 

Palvelujen kehittämisen periaatteet ovat niin laajat ja laveat käsitteet, että vastaavat pääpiirteittäin kyllä.

Yhdenvertaiset palvelut koko Pirkanmaan alueella eivät toteudu? Tähän vaikuttaa pitkät etäisyydet hoitolaitoksiin

Kysymys 2: Mitä tulee erityisesti huomioida jatkovalmistelussa tai onko muita yleisiä kommentteja?

On huomioitava, että digitaaliset- ja etäpalvelut eivät kaikissa tapauksissa korvaa fyysistä käyntiä. Digitaaliset palvelut ovat pääasiassa muita käyntejä tukeva palvelu, harvoin korvaavia.

Kuhmoisten kunta on vanhusvoittoinen, 60-vuotiaita on yli 55 %, suuri osa kuntalaisista ei pysty asioimaan terveyskeskuksessa pelkästään sähköisesti.

Mitä vanhemmasta ja sairaammasta väestöstä on kyse, sitä suurempi tarve on kasvokkain tapahtuvalle kohtaamiselle ja potilaan tutkimiselle

Etäpalveluiden kehittäminen tarvitsee tuekseen toimivan lähipalvelun, jossa lääkärin vastaanotolle on päästävä ilman suurta kynnystä ja hoitotakuun mukaisessa ajassa

Kuhmoinen tarvitsee lähipalvelun eli oman terveyskeskuksen jatkossakin.

Vaikka palveluvalikoima on omassa terveyskeskuksessa pienempi, on se asukkaille helpompaa ja tärkeämpää kuin se että monipalvelukeskus on kaukana.

Kuhmoisten työikäisten sosiaalipalvelut ovat olleet kunnantalolla, ne voidaan varmaan siirtää saman katon alle terveyskeskukseen

Terveysaseman kunto on esitetyissä aineistoissa ristiriitainen, onko esityksen laatija käynyt paikan päällä tutustumassa rakennuksiin?

Toisessa esityksessä todetaan kuntoluokan olevan 1=Rakennus on valmistunut 1961–1975, pinnoissa ja talotekniikassa tekninen käyttöikä päättymässä tai päättynyt. Laaja peruskorjaus odotettavissa 5 vuoden sisällä??

Toisessa esityksessä on KL 4 ja tämä on todenmukainen.

Rakennuksiin on tehty suuret perusparannukset vuosina 2009–2023 yht. 2,8 milj. eurolla. 

Vastaanottotoiminnan tulee säilyä ja sen rinnalla tietysti labra- näytteenotto lähipalveluna. 

On äärettömän tärkeätä ja järkevää että tehostetun palveluasumisen rinnalla on muutama, esim. 2–4 paikkaa, johon voitaisiin sijoittaa seurantaan muutamaksi päiväksi esim. vanhus lääkehoidon aloituksen ajaksi ja tämä tukisi ja auttaisi kotihoidon toimintaa.

Tällaisia paikkoja oli aiemmin muutaman Paijanne kodilla ja olivat hyödyllisiä

Kiirevastaanoton osalta ja radiologisissa palveluissa on tehty yhteistyötä Jämsän kanssa, toivotaan että se onnistuu edelleen 

Kouluterveydenhuolto on järkevää hoitaa esitetyllä tavalla.

Hammashuolto on ollut retuperällä jo vuositolkulla, vaikka sinnekin järjestettiin uudet ja asianmukaiset tilat.

Kuhmoisten ja tietysti muidenkin reuna-alueiden kohdalla tulee huomioida erityisesti pitkät välimatkat ja siihen liittyvä palveluiden saavutettavuus.

Kuhmoinen on pinta-alaltaan suuri vrt. Tampere ja tieolosuhteet hankalia, erityisesti talvella

- millä kuljetaan, kun ei ole julkista liikennettä ja tieolosuhteet huonot

- vanhusten ja liikuntarajoitteisten kulkeminen

Kysymykset koskien sairaansijareformia

Kysymys 1: Vastaavatko sairaansijareformista tehdyt esitykset (lähisairaalat, kiirevastaanotot, erikoissairaanhoito) aluevaltuustossa 14.8.2023 hyväksyttyjä palvelujen verkoston kehittämisen periaatteita? Mahdolliset muutosesitykset toivotaan perusteluineen

Periaatteessa kyllä, mutta; - jos Kuhmoisten vuodeosasto lakkautetaan, on seuraava lähin Kangasalla 52 minuutin ajomatkan päässä, sinne on vaikeaa omaisten matkustaa koska julkinen liikenne on puutteellista.

Erikoissairaanhoito on edelleen Tampereella ja se ei tuottane ongelmaa.

On tiedossa, että Pirkanmaalta siirretään potilaita jatkohoitoon jopa eri Hyvinvointi alueelle esim. Kanta-Hämeeseen. Tällainen potilaiden siirtely pistää epäilemään, onko tarkoitushakuista lopettaa meiltä vuodeosasto. Sama toiminee myös toisinpäin, tuodaan potilaita hoitoon Kuhmoisten vuodeosastolle? Tällöin myös työpaikat säilyvät Kuhmoisissa ja alueen hyvinvointi lisääntyy säilyvien työpaikkojen muodossa.

Miten on suunniteltu henkilöstön käyttö muutoksen aikana? Mikäli heillä ei ole varmuutta tulevasta työpaikasta on riski menettää nämä henkilöt jonnekin muualle.

Tämä seikka on yksi tärkeimmistä asioista, jotta henkilökunta saadaan pysymään paikkakunnalla

Mikäli Kuhmoisten vuodeosasto lakkautetaan, tilat tulisi ottaa tehostetun palveluasumisen käyttöön. On todennäköistä, että pienin kustannuksin pystyttäisiin huoneet muuttamaan siihen käyttöön. Tällä turvattaisiin oman kunnan asukkaiden pysyminen tutussa ympäristössä.

Näin saadaan työvoima siirrettyä vuodeosastolta näihin palveluihin. Tästä tulisi myös ilmoittaa jo nyt hyvissä ajoin henkilöstölle, etteivät he pakene niihin säilytettäviin yksiköihin.

Muita kommentteja

Omaishoitajien vapaan järjestäminen on myös ongelmallinen. Omaisen hoitoon saaminen on osoittautunut suureksi ongelmaksi, jotta Omaishoitaja saisi lakisääteisen vapaan tekemästään arvokkaasta ja kustannustehokkaasta hoitajan työstään

Esitetystä materiaalista selviää, että vuodeosasto on ”taloudellisesti hyvin heikosti kannattava”?? Mikä on tämä mittari, jolla tällaista voidaan todeta? Onko mittari se että vuodeosastolla ei ole potilaita? Pirhan alueelta siirretään jopa toisen alueen sairaalaan potilaita, mikä estää potilaiden siirtämisen Kuhmoisiin, samalla tavalla auto kuljettaa potilaan tänne kuin toiselle alueelle?

Mikä on se mittari, että ikänsä Kuhmoisiin veroja maksaneilta ihmisiltä viedään tällaiset heille tärkeät palvelut alueen, jopa toiselle laidalle pitkän matkan päähän??

Pirkanmaan sairaalapalveluiden johtaja Juha Kinnunen puhui kesäkuussa 12 minuutin matka-ajasta vuodeosastolta kotiin. Nyt hän puhuu noin 30 minuutista.

Kuhmoisten osalta tämän suunnitelman kautta matka-aika on vähintään tunti, talvella enemmänkin. Kuhmoisten pinnanmuodostuksen takia saattaa kulua jopa 1,5 tuntia päästä edes nykyiseen terveyskeskukseen

Löytyipä selvä asiavirhekin annetuista asiakirjoista

”Kuhmoinen on pieni vuodeosastollinen yksikkö, josta on pitkään tehty yhteistyötä Jämsään, mm. kiirevastaanoton osalta. Alueelta huonot liikenneyhteydet itään. Pisteestä luopumista kannattaa selvittää myöhemmin.”

Konsulttiyhtiö laski Pirkanmaan hyvinvointialueelle (Pirha) vuodeosastojen saavutettavuutta henkilöautolla 10–15 minuutin ja yli 30 minuutin ajoilla. Laskelma tehtiin erikseen koko väestölle ja yli 65-vuotiaille. Haarukointi on Kinnusen mukaan tarpeen valmistellessa keskittämisesitystä.

Jatkossa vuodeosastopaikkoja lakkautettaessa tärkeätä on;

- säilyttää olemassa olevat Tehostetun palveluasuminen paikat Kuhmoisissa käytössä ja täynnä.

- näitä paikkoja voidaan jopa lisätä, koska tilaa on. 

- nykyinen laki sallii saattohoitopaikkojen järjestämisen tämän laatuisissa terveysasematiloissa. 

Kotihoito on se kaikkein tärkein asia vanhustenhoidossa, jotta saataisiin jokainen pysymään mahdollisimman pitkään kotona.

Tällä hetkellä suurin ongelma on se, että kotona pitäisi pysyä yhä huonokuntoisempana ja samanaikaisesti kotihoidon saamisen kriteereitä kiristetään

Tehdyssä ”raportissa” on myös selkeä ”virhe” kohdassa Perus- ja lukioasteen koulut kunnittain Pirkanmaalla 2022. Taulukossa todetaan, että Kuhmoisissa EI olisi lainkaan oppilaitoksia??

Täällä on uusi, vuonna 2023 alussa käyttöön otettu koulurakennus, jossa toimii ala- ja yläaste sekä lukio.

Aikataulu vuodeosaston lakkauttamiselle on liian kiireinen?

Ehtiikö Kotisairaala, Liikkuva klinikka, ja digivastaanotot kehittyä ja asiakkaat omaksua käytännöt kesäkuu 2024 mennessä?

Ehdotamme henkilökunnan kanssa käytäviä muutoskeskusteluja ja motivointia pysymään oman kunnan alueella:

·       henkilöstössä on suuri voimavara

·       paikallistuntemus on hyvä

·       kustannustehokkaat työmatkat kodin ja työpaikan välillä.

·       henkilökunnan saatavuus, pysyminen tehtävissään,

·       tarjota uusia haastavia ja mielenkiintoisia tehtäviä on ensiarvoisen tärkeä huomioida.

Miten on ajateltu käyttää Kuhmoisten vuodeosaston tyhjeneviä tiloja?

Ehdotukset:

·       kuntoutustoiminta

·       omaishoitajien vapaapäivien ajaksi hoitopaikat

·       tilapäisen ympärivuorokautisen hoidon tarpeen toteutukseen

·       terapiatiloja mielenterveysasiakkaille ja muille kuntoutujille

·       kotihoidon tukena tarpeen vaatiessa nopea vuodeosastoseuranta

·       tarvittaessa tilat kodin muutostyön ajaksi

·       saattohoitotilat

·       toimistotilat palvelujen ja sosiaalipalveluiden järjestäjälle

·       digitaalistenpalveluiden toimipiste

Etsitään mahdollisuuksia muutoksesta. Tarpeiden kartoitus ottaen huomioon Kuhmoisten asukkaiden ikä, etäisyys, kulkemisen mahdollisuudet.

LOPUKSI

Terveysaseman toiminnan toivotaan jatkuvan nykyisellään, kunnes kaikki palvelut on organisoitu uudelleen.

 Terveisin

KUHMOISTEN SENIORIT RY

Satu Harmainen

Puheenjohtaja

Martti Kankkunen

Varapuheenjohtaja