Hollolan Seniorit Kuhmoisissa 27.8

Kuhmoinen- kierros Kotiseutuneuvos Seppo Unnaslahden opastuksella ja Sahanrannan lounaspöydän ruokailu

Luonnonpäivä luonnossa Linnavuorella. Hollolan ja Kuhmoisten Seniorit yhdessä. Kiitos Linnanvouti Olavi Nordman, kiitos Patavesi-Torvela kyläyhdistys ja Vapaa-ajan asukkaat!

Teksti: Sinikka Vilen / Hollolan Seniorit

Seniorit vierailivat Kuhmoisten kauniissa maisemissa

Reilut 20 hollolaista senioria osallistui Kuhmoisiin, Suomen luonnon päivänä (27.8.) suunnattuun kesäretkeen. 

Iso kiitos retken pääsuunnittelija Pentti Koskiselle. 

Kiitos myös ystävällisille ja vieraanvaraisille Kuhmoisten kansallisille senioreille, sekä kuljettajanamme toimineelle Olavi Jokiselle.

Aurinkoinen sää kruunasi huikeat näkymät Kuhmoisten puhdas luonto ja mahtavat maisemat ovat lähes vertaansa vailla. Aluksi tehtiin kiertoajelu Kuhmoisten taajamaa-alueella kotiseutuneuvos Seppo Unnaslahden opastuksella. Kuhmoisten keskusta on lähes Päijänteen kupeessa sijaitseva kodikkaan viehättävä miljöö. Ensimmäiseksi pysähdyimme Saharannan vierassatamaan, joka on kolme kertaa napannut valtakunnallisen vuoden vierassatama tittelin. Satama on tutustumisen arvoinen paikka. Se on ympäristöltään siisti ja jollain tapaa viehkeä. Lisäksi satamaravintolassa tarjolla ollut ruoka oli erittäin maukasta. Kuhmoisissa on satoja järviä ja ne jos mitkä tarjoavat niin kuntalaisille kuin myös vapaa-ajan asukkaille oivalliset olosuhteet. Kunnan asukasmäärä (noin 2 000) viisinkertaistuu kesä- ja lomakaudella. Kauniin luonnon lisäksi Kuhmoisista löytyy myös kulttuuritarjontaa. Siellä on esimerkiksi Suomen suurin yksityinen Ase- ja varusmuseo ja Riihigalleriassa pääsee nauttimaan upeista taidenäyttelyistä, muiden paikallisten taidenäyttelyiden ohessa. Näkemistä ja kokemista siis riittää vesiurheilua ja minigolfia ym. liikunnallista toimintaa unohtamatta. 

Kirkonkylän edustalla on 1,1 kilometriä pitkä Papinsaari. Saaren nimi on osuva, sillä siellä aivan omassa rauhassaan sijaitsevat paikallinen siunauskappeli sekä hautausmaa. Ennen kristinuskoa on saaressa todistettavasti ollut sekä kalmisto ja ns. pakanallinen uhripaikka.

Sieltä on löydetty viikinkiajan alkuun (800 luvulle) ajoittuvia esineitä, joista esimerkkinä kukkoaiheiset pronssikorut, jotka ovat sittemmin päätyneet Kalevalakorun malliksi.

Sykähdyttävä Päijälän Linnavuori, lähes henkeäsalpaava järvimaisema on kaikessa komeudessaan varsin sykähdyttävä. Nouseminen vuorelle sujuu uusien portaiden ansiosta vallan helposti. Kuntopolun tekemisen samoin kuin portaiden asentamisen olivat toteuttaneet hankkeessa aktiivisesti touhunneet kuntalaiset yhdessä vapaa-ajan asukkaiden kanssa.

Luontopäivän kunniaksi oli oppaaksemme saatu itse ”linnaherra” Olavi Nordman. Hän valotti Linnavuoren historiaa ja kertoi mm. sen aiemmasta merkityksestä idän ja lännen jakajana. Linnavuorelta laskeutuminen täydentyi Kuhmoisten kansallisten senioreiden Luonnon päivän puitteissa tarjoamaan kahviin, mikä siellä kauniin luonnon helmassa nautittuna maistui vallan makoisalta.

Ajomatka Hollolasta Kuhmoisiin kestää vain hieman toista tuntia. Tosin matkan varrelle sijoittuu monenlaista mielenkiintoista tutustumispaikkaa, joten aikaa kannattaa varata myös niille. Kotimatkalla poikkesimme Padasjoen Auttoisten kylässä matkailu- ja muuta liiketoimintaa harjoittavalla Keinuhongan tilalla, sekä sen lähistöllä olevalla suojelukohteeksi valitulla kyläraitilla, mikä sekin vaikutti varsin mielenkiintoiselta. 

Kuhmoinen on mielenkiintoinen retkikohde niin pikaiseen poikkeamiseen kuin myös pidempäänkin tarkasteluun