Ti 28.1. Hyvinvointisuunnittelija Meri Taivainen

Senioreiden Kuukausitapaamisesssa 28.1.2025 hyvinvointisuunnittelija Meri Taivainen kertoi ensin omasta työnkuvastaan.

Sitten pääsimme tutustumaan Hyvinvointisuunnitelman 2025 saloihin, sen syntyyn ja seurauksiin.

Suunnitelma on lakisääteinen ja sillä on parhaassa tapauksessa vaikutusta mm kunnan valtionapuihin.

Merin kysymykset aiheuttivat ajoittain lähes vastausryöppyjä.

Mielipiteitä oli runsaasti kaikkiin kysymyksiin jotka koskivat saamiamme palveluja.

Sekä kunnan että Pirhan palveluista löytyi niin hyvää kuin huonoakin sanottavaa.

Jos jotain jäi kertomatta voimme lähettää vielä postia perään [meri.taivainen@kuhmoinen.fi](mailto:meri.taivainen@kuhmoinen.fi)

Kuulolla tilaisuudessa oli myös Johanna Peltonen ja hän taas kertoi omasta vaikuttamistyöstään Pirhan aluevaravaltuutettuna.

Kahden vuoden pesti tulee täyteen Johannalla ja pitkällä hoitotyön tekijän kokemuksellaan hän tuntee olevansa maaseudun ääni isossa organisaatiossa.

Asioita joutuu perustelemaan rankastikin päästäkseen tyydyttävään lopputolokseen meidän kuhmoislaisten kannalta!

Kiitos Meri ja Johanna, kiitos runsaslukuinen keskusteleva seniorit yhteisö!

Tässä Merin tekemä yhteenveto tilaisuudesta. Lukekaan ja lähettäkää kommenttinne ja ajatuksianne suoraan Merille on meri.taivainen@kuhmoinen.fi Hyvinvointisuunnittelija Meri Taivainen kävi 28.1.2025 tapamaassa Kuhmoisten senioreita Kuhmolassa. Kunnassa tehdään ikääntyvien hyvinvointisuunnitelmaa, johon on tarkoituksena osallistaa Kuhmoisten ikääntyvää väestöä mahdollisimman laajasti.

Keskustelimme viidestä eri teemasta, joita olivat: kunnan palvelut, hyvinvointialueen palvelut, hyvinvointi, vaikuttaminen ja osallistuminen sekä digitaalisuus ja digitaidot. Tässä kooste keskustelusta ja siinä esiintyneistä huolista, kehuista ja ideoista.

Seniorit mainitsivat monia kunnan sekä yksityisen toimivia palveluita, joista pitävät Kuhmoisissa.

Kirjaston aukioloaikoja ja hyvää valikoimaa sekä näyttelyitä kehuttiin. Myös ystävällistä ja auttavaista henkilökuntaa sekä digitukea kehuttiin.

Oma apteekki sekä oma lääkäri ja laboratoriopalvelut nähtiin tärkeinä, mutta hammaslääkäripalveluita toivottiin lähemmäs. Vuodeosaston lakkauttaminen koettiin huonona asiana, joka kuormittaa myös läheisiä. Omaishoitajien vapaapäivät eivät toteudu niin kuin niiden pitäisi, ja tähän toivottiin muutosta. Turvarannekkeen vasteaikaa pidettiin liian pitkänä ja se herätti huolta. Pirhan hankeavustuksien määräytymistä pidettiin epäselvänä. Samoin muitakin Pirhan päätöksiä esimerkiksi hoidon viemisestä kauemmaksi. Ambulanssin saamisessa saattaa kestää todella kauan, mikä vaikuttaa turvallisuuteen ja turvallisuudentunteeseen negatiivisesti. Myös väestönsuojien riittämättömyys Kuhmoisten asukkaille herättää turvattomuuden tunnetta.

Liikuntapalveluita kehuttiin yleisesti. Lähes maksuton kuntosali sekä hyvin huolletut liikunta- ja uimapaikat saivat kiitosta. Liikuntaryhmät ja mahdollisuus uimahalliretkiin koettiin toimivina. Hiihtolatuja pidettiin hyvinä, mutta osan mielestä niitä pitäisi pitää paremmin kunnossa. Tämä kuitenkin jakoi mielipiteitä. Avantouintimahdollisuutta toivottiin. Päivävaellusreittejä toivottiin lähimaastoon enemmän. Koska kaikki eivät pääse käyttämään liikuntapalveluja asuinsijainnin takia, ehdotettiin liikuntakyytiä kerran viikossa kyliltä liikuntapalveluiden luo.

Linja-autoyhteydet Lahteen ja Helsinkiin olisivat toivottavia. Myös Kuhmoisten sisäisen joukkoliikenteen parantamista haluttiin. Tieverkkojen parantamista toivottiin myös yleisesti. Kaikkien käytössä olevaa hiekoitushiekkaa pidettiin hyvänä. Samalla kuitenkin tuli myös toive teiden osittaisesta hiekoittamisesta, jotta potkukelkalla voisi kulkea kevyen liikenteen väylillä.

Kesäajan tapahtumatarjonnasta pidettiin ja myös kesäteatteria sekä elokuvatarjontaa kehuttiin.

Kirjaston digituesta tiedettiin senioreiden keskuudessa. Lisäksi heillä on oma digitukipalvelu vapaaehtoisvoimin. Kuhmoisten digiyhteyksiä pidettiin toimivina.

Viestintää seurattiin useista kanavista. Facebook-ryhmät ja Kuhmoisten sanomat sekä kunnan nettisivut tavoittavat hyvin senioreita. Myös Pirhan nettisivut olivat tutut ja niistä etsittiin tietoa.

Sosiaaliset kontaktit nähtiin osalle haasteena, koska saatetaan kohdata muita vain ajoittain kaupassa tai kirjastossa. Kohtaamispaikkoja on paljon, mutta niihin pääseminen nähdään vaikeana joillekin.

Tapaamisessa tulleet kysymykset:

Mikä on valtionosuus ja miten se määräytyy?

Kunnat saavat peruspalvelujen valtionosuutta, joka kattaa mm. kasvatus-, opetus-, ja kulttuuritoimen tehtäväalueita. Kunnan peruspalvelujen valtionosuusprosentti kuvaa valtion ja kuntien välistä kustannusten jakoa valtakunnallisesti. Yhden kunnan valtionosuus saadaan, kun kunnan laskennallisesta kustannuksesta vähennetään kunnan omarahoitusosuus, joka on asukasta kohti yhtä suuri kaikissa kunnissa.

Peruspalvelujen valtionosuuden lisäksi maksetaan lisäosia. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen eli hyte on tällainen lisäosa. Sen tarkoituksena on palkita kuntaa sen tekemästä työstä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen eteen ja kohdistaa rahaa sen edistämiseen. Jokainen kunta saa kyseistä lisäosaa jonkin verran, mutta vertailussa parhaiten suoriutuva saa eniten.

Kunnan saama summa lasketaan seuraavasti: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen perushinta x kunnan asukasluku x kunnan hyte-kerroin / koko maan hyte-kerroin, joka vuonna 2023 on 67.

Esimerkiksi 10 000 asukkaan kunta voi saada hyte-työn onnistumisesta riippuen vaikkapa

18,89 €/asukas x 10 000 asukasta x 40/67 = 112 500 euroa tai

18,89 €/asukas x 10 000 asukasta x 80/67 = 225 000 euroa

Vuoden 2023 osalta tämä tarkoitti Kuhmoisissa seuraavaa:

18,89 e/asukas x 2092 asukasta x 56/67 = n. 33 000 euroa

Meri Taivainen

Johanna Peltonen